Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Före detta elektriker byggde sitt drömhus i Kanada

Av Chase Warner, Wood-Mizer

Former Electrician Built Dream Home in Canada

Nathan Shewchuk förverkligade sin livslånga dröm om att bygga sitt eget hem med åtta års hårt arbete och hängivenhet, tillsammans med några medhjälpare och ett mobilt sågverk från Wood-Mizer. 

 

 

Efter att ha arbetat som elektriker på dyra specialbyggen i Oregon i över ett decennium insåg Nathan Shewchuk att han behövde ändra på sitt liv. ”Jag var trött på staden och ville inget hellre än att flytta till en avlägsen del av Kanada och bygga ett hus, så då gjorde jag det”, säger Nathan.  

 

 

Nathans berättelse börjar 2007 när han köpte mark i British Columbia för att bygga sitt hem. Nathan förstod att han antingen kunde köpa virke och transportera det till sin avlägsna byggplats, eller själv producera virke med hjälp av lokalt trä från sin egen mark.  

”Jag tittade på några olika sågverk men hittade ingenting som gick att jämföra med Wood-Mizer”, säger Nathan. ”Jag tänkte att det här var det enda som gällde. Det är ett så smidigt verktyg!” Utan tidigare erfarenhet av sågning köpte Nathan ett LT40 hydrauliskt mobilt sågverk och var inställd på att fortsätta sitt nya livskapitel.

”Jag gick bara in huvudstupa och löste det”, säger Nathan. ”Jag har arbetat som hantverkare hela mitt liv med sådant som stommar och finsnickeri, så att bygga med och bearbeta trä var inget nytt för mig.” 

 

 

Nathan ville att precis allt trä till huset skulle sågas med hans Wood-Mizer-såg, vilket innebar många turer till virkestorken och år av torkning. ”Det tog åtta år från det att jag började fälla träd till dess att jag spikat den sista spiken”, säger han. Under det första byggåret färdigställde Nathan väggar och tak. Han sågade alla cederträdetaljer han behövde till fönstren och dörrarna i sitt hem. Med hjälp från sin granne och mästersnickaren, Kit, fick han på plats alla fönster och dörrar framåt hösten, så att Nathan kunde flytta in i sitt hem för första gången. ”Mitt Wood-Mizer-sågverk var ett underbart verktyg, det var perfekt för jobbet”, säger han. 

 

 

Under de kommande åren sågade Nathan all björk och douglasgran som behövdes till resten av inredningen, och arbetade med alla nödvändiga detaljer till fönstren. Han byggde också en eldstad och dusch i sten och framställde brädor med spont och not till väggarna och taket. Efter åtta års hårt arbete med att bearbeta alla de 52 kubikmeterna douglasgranträ, lärkträ, björkträ och cederträ som behövdes till hemmet med sitt LT40 hydrauliska mobila sågverk, var Nathan äntligen klar med sitt drömhem och sin snickeriverkstad. Med hjälp från många vänner och grannar lyckades Nathan resa sitt hus från grunden, precis som han hade drömt om. ”Min granne Kit gjorde alla skåp, dörrar och snickeridetaljer, medan min vän Doug hjälpte till att snickra och brainstorma sent in på kvällarna”, säger Nathan. ”Det var många som hjälpte till längs vägen och jag är väldigt lyckligt lottad som har många goda vänner.” 

 

 

Nathan uppskattar att han har sparat mellan 70 000 till 80 000 dollar på att såga sitt eget virke till sitt 110 m2 stora hem, sin 140 m2 stora verkstad och sitt 46 m2 stora trädäck. ”Jag får helt överväldigande beröm över mitt hem”, säger Nathan. ”Sammanfattningsvis hade jag den bästa tiden i mitt liv och är skyldig många människor för deras kunskap och färdigheter.” Det här hade inte varit möjligt utan dem.” Och vad gäller framtiden kan Nathan knappt bärga sig med att påbörja sitt nästa projekt. 

 

***