Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Illegalt avverkat timmer omvandlas till 146 000 skolbänkar

Illegalt avverkat timmer omvandlas till 146 000 skolbänkar

 

Det är många länder som försöker stoppa den illegala avverkningen. I Filippinerna hittade man ett unikt, kreativt och ekonomiskt sätt att lösa problemet med hjälp av sågverk från Wood-Mizer.

 

 

På 2000-talet förlorade Filippinerna större delar av sina täta skogsmarker på grund av överavverkning. Regeringen har nyligen implementerat nya lagar som har lyckats vända trenden med ökad avverkning. Men trots nya lagar hotar fortfarande illegal avverkning den kvarvarande skogen.

 

 

När timmer avverkas och transporteras till andra länder förlorar den filippinska lokalbefolkningen fördelarna med sitt eget timmer.

 

 

Under de senaste åren har Filippinerna lagt stor kraft på att tygla den illegala avverkningen. Luft- och vattenburen övervakning hjälper till att fastställa vid vilka misstänksamma verksamheter man ska göra tillslag, medan kontrollstationer riktar in sig på timmertransporter. Denna verksamhet har resulterat i beslagtagning av olagligt avverkat timmer och att de ansvariga åtalats.

 

 

Enbart mellan 2010 och 2014 lyckades man genom tillslag och kontrollstationer beslagta ca 66 000 kubikmeter högkvalitativt timmer.

Beslagtaget timmer förvarades över hela Filippinerna, oftast nära platsen där det blivit konfiskerat. Stockarna förvarades utomhus där de utsattes för regn och mycket solljus, vilket ledde till att träet ruttnade. En sådan resurs bör inte slösas bort av den process som regeringen inlett för att hjälpa lokalbefolkningen.

 

 

Tjänstemän stod inför ett problem – vad skulle man göra med de enorma mängder högkvalitativt timmer som låg utspritt över hela ön och som till slut ruttnar bort? De fick en idé om hur de kunde använda sig av allt timmer i samhället.

 

 

Vid den tiden saknade de allmänna skolorna i Filippinerna minst 2,5 miljoner stolar. Under 2010 startades ett projekt som innebar att allt statligt konfiskerat timmer kunde användas till att bygga nya möbler till lokala skolor.

 

 

Sedan 2011 har mer än 146 000 skolmöbler producerats och 369 skolbyggnader renoverats med hjälp av det beslagtagna träet.

Innan projektet startade hade teamet endast ett sågverk. Men när projektet inleddes bestämde de sig för att köpa in ytterligare fem stycken av Wood-Mizers portabla sågverk. Nu driver de tio Wood-Mizer-sågverk som används över hela landet. De transporterar sågverken till de platser där illegalt timmer förvaras efter att ha konfiskerats.